ABC ZDROWIA W CZASIE IZOLACJI SPOŁECZNEJ: ZDROWA DIETA TO PODSTAWA
12 kwietnia 2021
Urozmaicona dieta wpływa na wzmocnienie odporności.
Pamiętaj o tym !
Zadbajmy o regularne posiłki, najlepiej niech będzie ich 4-5 dziennie
Pijmy wodę – dobrze jest wypijać ok.2 litrów dziennie wody
Chociaż raz w tygodniu zjedzmy rybę
Jako przekąskę w ciągu dnia zjedzmy garść orzechów
Szukajmy okazji do zjedzenia warzyw: do kanapki, sałatka do obiadu, koktajl, placki warzywne
Jedzmy kasze : do obiadu, jako baza do sałatki
Jedzenie owoców dostarcza wielu składników odżywczych oraz nawadnia organizm.
Rozsmakuj się w kiszonkach - są naturalnymi probiotykami, które korzystnie wpływają na układ trawienny. Kiszone warzywa to bogate źródło kwasu mlekowego, czyli dobroczynnej substancji powstającej w trakcie fermentacji. Kwas mlekowy wspiera odporność organizmu i przyczynia się do prawidłowego stanu flory bakteryjnej w jelitach. Kiszona kapusta jest także świetnym i smacznym źródłem witaminy C.
Organizm potrzebuje różnorodności w kwestii jedzenia, bo wtedy zapewniamy wystarczającą ilość składników odżywczych.
Oczywiście, że są produkty na które warto zwrócić szczególną uwagę w czasie podatności organizmu na zakażenia .Do nich należą : warzywa, kasze, ryby, orzechy oraz woda.
Tylko tyle i aż tyle..
W dobie pandemii zdrowa, regularna i urozmaicona dieta powinna być jednym z najważniejszych elementów naszego dnia! Koktajl ze szpinakiem i owocami
Składniki :
- 50 gramów świeżego szpinaku
- jabłko
- banan
- kiwi
- sok z pomarańcza
- woda
Krok 1`
Kiwi, jabłko i banana obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować.
Krok 3
Dodać sok z pomarańczy , wodę i blendować do uzyskania kremowej konsystencji.
Smacznego …